Is een dark mode website wat voor jou?
Bekijk jij websites in de donkere modus (dark mode) of liever niet? En als je zelf een website hebt, is deze ook in donkere modus te bekijken? Misschien gebruik je de optie zelf al een tijdje. Of je hebt er juist nog nooit van gehoord. We nemen je in deze blog graag mee in de voor- en nadelen van de dark mode functie. Welke impact heeft het op de gebruikerservaring? Maak je jouw website hiermee toegankelijker of juist niet? En hoe zit het met het energieverbruik bij dark mode?
Wat is een dark mode functie?
Dark mode is een functie in (web)design en software-interfaces waarbij de gebruikersinterface een donker kleurenschema aanneemt. Dit is veelal met diepzwarte of grijze achtergronden en lichte tekst en elementen. In de eerste instantie was deze optie vooral in apps op mobiel en tablet populair. Later volgde de trend ook op desktop, onder andere omdat webbrowsers de dark mode implementeerden.
Schuif de scheidingslijn heen en weer om het verschil te zien.
Het doel van een dark theme is zowel esthetisch als functioneel. Esthetisch gezien biedt het een eigentijdse en strakke uitstraling. Functioneel gezien kan het voordelen bieden zoals verminderde oogvermoeidheid en verbeterde leesbaarheid bij weinig licht. Het verminderen van oogvermoeidheid was in de eerste instantie ook het uitgangspunt voor de ontwikkeling van darkmode.
In sommige gevallen levert de optie zelfs energiebesparing op apparaten met bepaalde soorten schermen. Dark mode is populair geworden vanwege zijn visuele aantrekkingskracht en de mogelijkheid om de gebruikerservaring aan te passen aan verschillende voorkeuren en omstandigheden.
Wat zijn de voordelen van dark mode webdesign?
Zoals we in de vorige alinea al vertelden, was het verminderen van oogvermoeidheid het uitgangspunt voor de ontwikkeling van dark mode. Met de opkomst van de smartphone en tablet, steeg het aantal minuten dat we gemiddeld per dag naar een scherm keken aanzienlijk. Vooral bij weinig licht voelt het felle licht dan extra intensief. Het gebruik van donkere modus levert in dat opzicht een groot voordeel voor je ogen en vermoeidheid.
1. Vermindering van oogvermoeidheid
Dark mode kan oogvermoeidheid verminderen, vooral bij langdurig gebruik. Het lagere contrast tussen tekst en achtergrond in donkere modus vermindert de hoeveelheid licht die rechtstreeks naar de ogen wordt gestuurd.
2. Browsen als het donker is? Dark mode voor minder storend licht.
Daarop aansluitend is donkere modus een uitkomst voor gebruikers die veel ’s nachts browsen. De meeste mensen vinden dark mode vaak prettiger, omdat het minder storend is voor hun ogen in een omgeving met weinig licht.
3. Visuele esthetiek
Voor donkere modus geldt vaak wel; je bent er fan van of niet. Soms vraagt het wat overtuiging om te wennen aan de nieuwe uitstraling in donkere modus. Anderen schakelen toch telkens weer terug naar de standaard modus. Veel mensen zien echter de esthetische aantrekkingskracht van de donkere modus als een (opvallend) voordeel. Donkere achtergronden zorgen voor een eigentijdse en elegante uitstraling die aanspreekt bij een breed publiek. Past dit ook bij jouw website?
4. Energiebesparing op OLED-schermen met donkere modus
Darkmode is energiezuinig op OLED-schermen, omdat zwarte pixels in feite uitgeschakeld zijn. Dit leidt tot een lager energieverbruik en een langere levensduur van de batterij op apparaten zoals smartphones.
5. Focus op inhoud
Dark mode kan de nadruk leggen op de inhoud van de website. Kleurrijke elementen en afbeeldingen springen beter naar voren op een donkere achtergrond, waardoor de gebruiker gefocust blijft op de boodschap. Ook dit is een voordeel dat je mee kunt nemen in (de ontwikkeling van) jouw website.
Heeft dark mode webdesign ook nadelen?
Het gebruik van dark mode is een persoonlijke voorkeur. Sommige mensen zijn er zo aan gewend, dat ze de standaard heldere modus nauwelijks nog gebruiken. De donkere modus kan echter ook nadelen hebben en de toegankelijkheid van jouw website verminderen. Daarom is het belangrijk om je goed in te lezen, om zo een weloverwogen keuze te maken.
1. Leesbaarheid van lichtere tekst
Donkere achtergronden kunnen de leesbaarheid van lichtere tekst verminderen, vooral voor mensen met verminderd zicht. Dit kan problemen veroorzaken bij het bekijken van inhoud, met name bij websites met slecht contrastontwerp. Let hier dus goed op bij jouw websiteontwerp en zorg ervoor dat jouw website zowel in heldere als dark theme goed toegankelijk is voor mensen met een visuele beperking!
2. Mogelijke vermoeidheid bij gebruik overdag
Hoewel darkmode voordelen heeft voor ’s nachts, kan overmatig gebruik overdag vermoeidheid veroorzaken. Sommige gebruikers geven de voorkeur aan heldere achtergronden voor dagelijks browsen. Wat hierbij wel uitkomst biedt, is het instellen van een automatische overgang van helder naar donker. Stel dat het om 6 uur begint te schemeren, dan stel je jouw telefoon of laptop zo in dat hij automatisch naar dark mode schakelt. Op de meeste smartphones, tablets en laptops is dit een standaard optie.
3. Designconsistentie bij donkere modus
Niet alle websites passen goed bij darkmode. Het kan leiden tot inconsistenties in het ontwerp, vooral als websites niet zijn geoptimaliseerd voor deze modus. Sommige kleurencombinaties kunnen ook problematisch zijn. Het is daarom belangrijk om voorafgaand aan de websitebouw goed na te denken over jouw wensen. Wil je dat jouw website te bekijken is in donkere modus? Zo ja, test dan altijd of jouw tekst en afbeeldingen nog goed naar voren komen. Daarnaast verandert het natuurlijk ook de sfeer van een website. Heb je bijvoorbeeld een website voor trouwjurken, dan kun je je afvragen of dark mode geen afbreuk doet aan het product en de sfeer die je wilt uitstralen.
4. Dark mode gebruiken? Dat is vaak even wennen.
Gebruikers moeten mogelijk wennen aan donkere modus als het niet hun standaardvoorkeur is. Sommigen ervaren initieel ongemak of zelfs hoofdpijn tijdens de overgang. Om deze reden raden wij aan om jouw website niet enkel in dark theme te bouwen, maar ook in de standaard heldere modus. Zo geef je gebruikers de vrijheid om zelf een keuze te maken en raak je geen bezoekers kwijt.
Wil jij donkere modus toepassen op jouw website?
Dark mode webdesign heeft zowel voor- als nadelen. De keuze ervoor hangt af van het doel van de website en de voorkeuren van de gebruikers. Het is essentieel voor webontwerpers om aandacht te besteden aan zowel de visuele aantrekkingskracht als de functionele aspecten. Zo creëer je een gebalanceerde gebruikerservaring die past bij de diversiteit van het online publiek. Is jouw website al beschikbaar in dark mode?